Ce este pielea?

Pielea este cel mai mare organ al corpului si detine multe functii importante:

  • Este unul dintre cele mai importante organe de eliminare (prin transpiratie)
  • Ajuta la reglarea temperaturii corpului
  • Coloniile de bacterii de la nivelul pielii formeaza parte a sistemului tau imunitar
  • Functioneaza ca o bariera intre corp si mediul inconjurator (previne pierderea apei din organism si in acelasi timp nu permite substantelor externe sa patrunda inauntru)
  • Functie senzoriala (gratie senzorilor nervosi, este un organ tactil)

 

Cand pielea este stimulata de razele ultravolete, aceasta incepe sa produca un pigment numit melanina, care intuneca pielea pentru a o proteja impotriva soarelui. Pielea, de asemenea are o capacitate limitata de a absorbi substantele aplicate pe aceasta si produce propria sa crema hidratanta, numita Sebum, din glande speciale numite sebacee.

In functie de persoana, incepand cu varsta de 25 de ani, pielea devine mai putin elastica si se crapa mai repede. Acceleratorii principali pentru imbatranirea prematura a pielii sunt nicotina si ultravioletele.

In mare parte, putem imparti pielea in 3 straturi:

 

  1. Epiderma
  2. Derma
  3. Hipoderm

 

1. Epiderma

Ca structura, epiderma se imparte in 5 straturi, dupa cum putem vedea din imaginea alaturata.

Epiderma, prin straturile ei, reprezinta drumul de aproximativ 4 saptamani pe care celulele Keratinocite il uremeaza; ele isi incep viata in Stratum Basale (Basal Layer) – unde are loc diviziunea celulara si se ridica in straturile superioare, iar in acelasi timp se autodistruge controlat, ajungand in Stratum Corneum, la 4 saptamani dupa ce a fost creat, ca o fasie foarte subtire si uscata de piele care se va fi elimiata (cum puteti vedea in alaturata).

Ca si compozitie, este compusa din 3 tipuri de celule:

A. Keratinocite – sunt cele mai des intalnite si au rolul de a forma un baraj intre interiorul corpului, care contine 80% apa si aerul din mediul inconjurator, care contine aprox 1% apa (depinde de zona). Privite printr-un microscop, acestea arata ca un zid de caramida.

B. Melanocite – compun 6 – 8 % din totalul celulelor din epiderma si sunt responsabile cu crearea pigementului numit melanina si injectarea acestuia in citoplasma keratinocitelor cand sunt supuse razelor ultraviolete (practic induc bronzul). Astfel, ele formeaza un scut de protectie peste keratinocite.

Pielea inchisa la culoare nu are mai multe astfel de celule care sa produca melanina, ci acelasi numar de celule produce o cantitate mai mare de melanina.

C. Celule Langerhans – compun doar 2 – 4 % din totalul celulelor din epiderma si au rolul de a colecta materialele straine de la suprafata pielii si transmiterea lor catre alte zone ale corpului. Ele au forma de stea, cu tentacule care patrund printre keratinocite.

Celulele Langerhans pot trece din epiderma, prin sistemul limfatic la nodulii limfatici, unde materialul strain poate fi procesat sau eliminat.

Cand observam pielea in acest fel, este usor sa intelegem cum cosmeticele ne pot afecta intregul corp. Astfel, este usor de inteles ca pielea este parte integranta a intreg organismului uman, care comunica cu alte parti interne ale corpului si nu este doar un strat care ne izoleaza de apa.

  2. Derma

Derma este partea centrala a pielii si in acelasi timp, cea mai mare groasa.

Este un strat solid si elastic, care ii da pielii flexibilitate, rezistenta si gazduieste vase de sange, terminatii nervoase, glande sudoripare, par si muschii lor, glande sebacee.

Exista mai putine celule in Derma decat in epiderma, iar acestea sunt inconjurate de fibre rezistente numite colagen.

Functiile dermei includ furnizarea de nutrienti catre epiderma, functie senzoriala (atingere, durere, caldura, rece) si controleaza temperatura corpului.

  3. Hipoderma

Reprezinta cel mai adanc strat al pielii si este in acelasi timp cel mai gros. Este format preponderent din celule adipoase si contine pachetele de colagen.

Acest strat are rolul de a furniza nutrienti celorlalte straturi, amortizeaza posibilele impacte si izoleaza termic corpul prin activitatea metabolica care produce caldura. Mai mult, acest strat este partial responsabil si cu aspectul pielii, intrucat acesta este afectat de stratul subcutanat.

 

Pentru o mai ampla intelegere si vizualizare a pielii, va recomand un mini-documentar creat de National Geographic:

https://www.youtube.com/watch?v=uH_uzjY2bEE#t=87

Tag-uri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.