FRUMUSEȚEA INTERIOARĂ – CE MĂNÂNCI SE VEDE PE PIELEA TA

FRUMUSEȚEA INTERIOARĂ – CE MĂNÂNCI SE VEDE PE PIELEA TA

Vechea zicală „ești ceea ce mănânci” nu se aplică doar sănătății noastre generale, ci se reflectă și asupra aspectului și sănătății pielii noastre. Fiind cel mai mare organ din corp, pielea noastră poate beneficia de aceleași substanțe nutritive pe care le obținem din alimentele consumate, care au un efect major asupra bunei funcționări a organelor noastre. În plus, studiile arată că unele alimente și băuturi pot chiar agrava afecțiunile comune ale pielii și pot provoca reacții alergice care se manifestă pe piele[1].

Timp de decenii, s-a crezut, însă, că multe afecțiuni dermatologice obișnuite nu au avut nicio relație cu dieta. Cu toate acestea, studiile din ultimii ani au arătat clar că rolul dietei a fost în mod tradițional un aspect subapreciat al terapiei. În unele cazuri, intervențiile dietetice pot influența evoluția bolii pielii, ca și în cazul acneei. În altele, schimbarea dietei poate servi ca un aspect al prevenirii, cum ar fi cancerul de piele și îmbătrânirea pielii. În altele, boala dermatologică poate fi legată de boala sistemică, iar modificările dietetice pot afecta rezultatele sănătății, ca și în psoriazis[2].

Frumusețea vine, deci, și din interior. Legătura dintre nutriție și starea pielii sau, mai degrabă, efectul nutriției asupra îmbătrânirii pielii a fost un domeniu de cercetare interesant nu numai pentru oamenii de știință, ci și un domeniu comun de interes pentru oameni de-a lungul anilor, din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre.

Îmbătrânirea pielii constă din două procese distincte, independente din punct de vedere didactic, clinic și biologic.

Primul este îmbătrânirea intrinsecă a pielii, care reprezintă îmbătrânirea cronologică și afectează pielea în același mod în care afectează toate organele interne.

Al doilea este îmbătrânirea extrinsecă a pielii și este rezultatul factorilor externi și al influenței mediului, în principal expunerea cronică la soare și iradiere ultravioletă (UV), dar și rezultatul fumatului, poluării, lipsei de somn și al alimentației deficitare.

Prevenirea este cel mai bun și mai eficient mod de a lucra împotriva efectelor extrinseci ale îmbătrânirii pielii. Cea mai bună strategie de prevenire împotriva acțiunii dăunătoare a radicalilor liberi este un stil de viață bine reglementat (restricție calorică, îngrijire corporală și exerciții fizice pentru corp), cu condiții de stres scăzut și o dietă nutrițională echilibrată, inclusiv alimente bogate în antioxidanți[3].

Poate că cea mai simplă modalitate de a menține o dietă sănătoasă și echilibrată și de a vă asigura că pielea primește o nutriție optimă din alimentele pe care le consumăm este să urmați recomandările ghidului zilnic de hrană, denumit în mod obișnuit piramida alimentară[4] [5].

Acestea includ:

  • Alegerea și consumul zilnic a cel puțin trei uncii de pâine integrală, cereale, orez, biscuiți sau paste.
  • O mare varietate de fructe și legume, inclusiv mai multe legume verde închis și portocaliu.
  • Consumul de alimente bogate în calciu, cum ar fi lapte fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi și alte produse lactate.
  • O varietate de carne slabă sau slabă, păsări de curte și pește.

O listă concretă de alimente care promovează și mențin sănătatea pielii cuprinde :

  • Tipurile de pește gras, cum ar fi somonul, care conțin acizi grași omega-3 care pot reduce inflamația și vă pot menține pielea hidratată. Sunt, de asemenea, o sursă bună de proteine ​​de înaltă calitate, vitamina E și zinc[6] [7]
  • Avocado, care are un conținut ridicat de grăsimi benefice și conține vitaminele E[8] și C[9], care sunt importante pentru o piele sănătoasă. De asemenea, conține compuși care vă pot proteja pielea de daunele provocate de soare
  • Nucile – o sursă bună de grăsimi esențiale[10], zinc, vitamina E, seleniu și proteine ​​- toate acestea fiind substanțe nutritive de care are nevoie pielea pentru a rămâne sănătoasă
  • Semințele de floarea-soarelui sunt o sursă excelentă de nutrienți, inclusiv vitamina E, care este un important antioxidant pentru piele
  • Cartofii dulci – sunt o sursă excelentă de beta-caroten[11], care acționează ca un protector solar natural și vă poate proteja pielea de daunele provocate de soare[12]
  • Ardeiul gras conține o mulțime de beta caroten și vitamina C[13] – ambii fiind antioxidanți importanți pentru pielea ta. Vitamina C este, de asemenea, necesară pentru a crea colagen, proteina structurală care vă menține pielea puternică[14]
  • Broccoli – este o sursă bună de vitamine, minerale și carotenoizi, care sunt importante pentru sănătatea pielii. De asemenea, conține sulforafan[15], care poate ajuta la prevenirea cancerului de piele și vă poate proteja pielea de arsuri solare
  • Roșiile – sunt o sursă bună de vitamina C și toate principalele carotenoide, în special licopen[16]. Aceste carotenoide vă protejează pielea de daunele provocate de soare și pot ajuta la prevenirea ridurilor. Luați în considerare asocierea alimentelor bogate în carotenoizi, cum ar fi roșiile, cu o sursă de grăsime, cum ar fi brânza sau uleiul de măsline. Grăsimea crește absorbția carotenoidelor.
  • Soia – conține izoflavone, despre care s-a demonstrat că îmbunătățesc ridurile, colagenul, elasticitatea pielii și uscăciunea pielii[17], precum și vă protejează pielea de daunele UV
  • Cacao – conține antioxidanți care vă pot proteja pielea împotriva arsurilor solare[18]. Acești antioxidanți pot îmbunătăți, de asemenea, ridurile, grosimea pielii, hidratarea, fluxul sanguin și textura pielii
  • Ceaiul verde[19] – catechinele găsite în acest ceai sunt antioxidanți puternici care vă pot proteja pielea împotriva daunelor provocate de soare și pot reduce roșeața, precum și îmbunătăți hidratarea, grosimea și elasticitatea acestuia. În timp ce ceaiul verde este o alegere excelentă pentru o piele sănătoasă, ar fi bine să evitați să beți ceaiul cu lapte, deoarece există dovezi că laptele ar putea reduce efectul antioxidanților ceaiului verde[20]
  • Strugurii roșii – bogați în resveratrol, celebrul antioxidant care poate încetini procesul de îmbătrânire a pielii prin afectarea radicalilor liberi dăunători care vă afectează pielea[21]. Acest compus benefic se găsește și în vinul roșu. Din păcate, nu există prea multe dovezi că cantitatea de resveratrol pe care o obțineți dintr-un pahar de vin roșu este suficientă pentru a vă ajuta pielea. Nu este recomandat, așadar, să începeți să beți vin roșu doar din cauza beneficiilor sale potențiale pentru sănătate. În schimb, ar trebui să crești aportul de struguri roșii și fructe de pădure.

Doriți să vă faceți pielea cât mai frumoasă și sănătoasă? Împreună cu obiceiurile inteligente – cum ar fi respectarea unei rutine zilnice de îngrijire a pielii, folosind produse cosmetice naturale de calitate – verificați ce puneți în farfurie.

De la lupta împotriva radicalilor liberi până la netezirea liniilor fine, unele tipuri de alimente sunt împachetate cu lucruri bune pentru pielea strălucitoare.

Nu este nevoie să vă concentrați doar pe anumit „superalimente” sau ingrediente exotice, deoarece există o mulțime de opțiuni în magazinele alimentare obișnuite. Ceea ce contează cel mai mult este tiparul dvs. general de alimentație, care trebuie să conțină cât mai multe fructe și legume, zahăr și sare și alimente integrale, în defavparea celor procesate.

 

[1] https://www.sciencedaily.com/releases/2007/11/071109201438.htm

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4106357/

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583891/

[4] https://en.wikipedia.org/wiki/Food_pyramid_(nutrition)

[5] Sursă foto piramida alimentară – https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-eating-pyramid/

[6] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16029676/

[7] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25195602/

[8] https://www.healthline.com/nutrition/foods-high-in-vitamin-e

[9] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257702/

[10] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4190204/

[11] https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168483/nutrients

[12] https://www.healthline.com/health/carotenoids#typesof-carotenoids

[13] https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170108/nutrients

[14] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17921406/

[15] https://www.healthline.com/nutrition/sulforaphane

[16] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16465309/

[17] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17484381/

[18] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16702322/

[19] https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-green-tea

[20] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17213230/

[21] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1473-2165.2008.00354.x

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *