PARFUMUL ÎN COSMETICE NU MIROASE A BINE
PARFUMUL ÎN COSMETICE NU MIROASE A BINE
- 05.06.2021
- 1 comentariu
Mirosurile ne modelează lumea în moduri pe care nu le conștientizăm pe deplin. Se știe că sistemul nostru olfactiv este strâns legat de emoție și memorie, jucând un rol important în viața noastră. Și din această cauză, simțim nevoia de a ne asigura că atât noi, cât și ceea ce ne înconjoară, mirosim bine. Însă, această nevoie are un preț, respectiv sănătatea noastră, care ajunge să fie profund afectată de substanțele sintetice nedezvăluite și nereglementate din parfumuri.
În ziua de azi, parfumurile sunt folosite atât pentru creșterea atractivității celui care le folosește, cât și pentru a oferi arome îmbietoare cosmeticelor, creând astfel un sentiment plăcut de încredere în sine pentru utilizatorul produsului. În plus, în afară de a se simți bine cu propria persoană, cei care folosesc parfum au și un sentiment de bunăstare interioară.
Multe produse listează noțiunea de „parfum” pe etichetă, dar foarte puține indică în concret ingredientele specifice care alcătuiesc „parfumul”. Această lipsă de transparență în etichetare îi împiedică pe consumatori să cunoască lista completă a ingredientelor din produsele lor. Deși majoritatea substanțelor chimice parfumate nu sunt dezvăluite, știm deja că unele sunt legate de probleme grave de sănătate, cum ar fi cancerul, perturbări asupra funcției de reproducere și dezvoltare, apariția alergiilor și a sensibilizării pielii. În mod clar, este nevoie de reglementări juridice mai ferme, mai multe cercetări și o transparență mai mare.
Expunerea la substanțe chimice parfumate și la alți potențiali alergeni se realizează, potrivit Comitetului științific pentru siguranța consumatorilor din cadrul Comisiei Europene, cel mai frecvent prin contact direct cu pielea[1], din:
- Folosirea produselor cosmetice de uz personal;
- Detergenți și alte produse de uz casnic;
- Medicamente;
- Expunere secundară de la o altă persoană (de exemplu, soț / soție, copil);
- Jucării;
- Ingerare orală;
- Expunere aeriană.
Cu toate acestea, conform informațiilor din industria parfumurilor, 80% din volumul total al produselor chimice pentru parfumuri este utilizat în produse cosmetice și doar 20% în produsele de uz casnic sau cu altă utilizare.
Aproximativ 4.000 de substanțe chimice sunt utilizate în prezent pentru parfumarea produselor, dar nu vei găsi niciunul dintre ele listat pe o etichetă. Formulele parfumurilor sunt considerate un „secret comercial” și, prin urmare, protejate împotriva dezvăluirii – chiar și autorităților de reglementare sau producătorilor. În schimb, un singur cuvânt, parfum, apare pe listele de ingrediente pentru nenumărate produse cosmetice, de îngrijire personală și de curățare.
Din cele aproximativ 4.000 de substanțe identificate, peste 1.200 de substanțe chimice parfumate utilizate în prezent au fost semnalate drept „substanțe chimice cu efect nociv potențial sau cunoscut”, conform unui raport din 2018 al WVE[2]. Acestea includ șapte agenți cancerigeni, 15 substanțe chimice interzise în utilizarea produselor cosmetice în UE și altele citate în diferite liste internaționale de avertizare. Printre aceste substanțe, perturbatorii endocrini, care imită hormonii umani, sunt de o preocupare deosebită pentru mulți cercetători și susținători, deoarece pot avea efecte în cele mai mici doze.
Astfel, expunerea la perturbatori endocrini a fost asociată cu o gamă largă de probleme de sănătate, respectiv un risc crescut de cancer, în special cancer de sân și de prostată[3], afectarea funcției de reproducere și predispoziție la boli metabolice, cum ar fi problemele tiroidiene sau obezitate.
Acest lucru nu este de mirare, în condițiile în care un singur parfum poate conține de la 50 la 300 de substanțe chimice distincte și având în vedere că, atunci când au fost efectuate studiilor de siguranță[4], au fost verificate produse de înfrumusețare și de îngrijire personală și s-a constatat că multe substanțe chimice care îngrijorează se ascundeau chiar sub cuvântul „parfum”.
Utilizarea acestui amestec complex de compuși clandestini face, însă, imposibilă pentru consumatori luarea unei decizii în cunoștință de cauză cu privire la produsele pe care iau în calcul să le cumpere.
Pe de altă parte, numeroase alte produse de uz zilnic, cum ar fi șampoane, loțiuni, produse pentru baie, spray-uri de curățare, odorizante de aer și detergenții pentru rufe și vase, conțin, de asemenea, ingrediente puternic parfumate, volatile, care se ascund în spatele cuvântului “parfum.”
Când sunt pulverizate sau aplicate pe piele, multe substanțe chimice din parfumurile, produsele cosmetice și produsele de îngrijire personală sunt inhalate, iar altele sunt absorbite prin piele. Oricum ar fi, multe dintre aceste substanțe chimice se pot acumula în organism. Ca urmare, corpurile majorității consumatorilor sunt poluate cu multiple ingrediente cosmetice necunoscute.
Alarmant este că această poluare începe din uter și continuă tot restul vieții.
Un studiu recent al EWG[5] a descoperit, astfel, că două substanțe parfumante de tip mosc sintetic erau prezente chiar și în sângele din cordonul ombilical al nou-născuților. Ambele moscuri au fost asociate cu toxicitate ridicată pentru sistemul endocrin și au fost identificate în majoritatea produselor testate pentru acest studiu.
În mod similar, utilizarea de către femeile însărcinate a unor parfumuri și a altor produse cosmetice poate expune frecvent fătul în creștere la ftalatul de dietil (DEP), un solvent comun de parfum aflat în corelație directă cu apariția de anomalii în dezvoltarea organelor de reproducere la băieți[6]. Noi cercetări leagă, de asemenea, expunerea prenatală la DEP de tulburarea de deficit de atenție diagnosticată clinic la copii[7].
În timp ce practic toți consumatorii sunt expuși zilnic la produse chimice parfumate, femeile au o încărcătură mai mare, în mare parte provenită din produsele cosmetice absorbite prin piele. Acest lucru se explică prin faptul că femeile, după cum am arătat într-un articol anterior aici, folosesc, în medie, 12 produse cosmetice pe zi, multe conținând parfum.
În acest context, susținătorii industriei parfumurilor – care se estimează că va atinge 92 miliarde de dolari la nivel global până în 2024 – îndrăznesc să afirme că, deși multe dintre ingredientele lor apar pe listele chimice periculoase, siguranța se reduce la o chestiune de rată de expunere : „Expunerea la orice ingredient individual de parfum într-un produs este extrem de redusă – mult sub 1%”[8].
De fapt, există o mulțime de necunoscute – pentru că toate cercetările toxicologice au examinat până acum cât de nocivă este o singură substanță chimică la un moment dat. Noi nu suntem, însă, niciodată expuși unei singure substanțe chimice și, cum există atât de multe substanțe chimice combinate, și suntem expuși la ele pe tot parcursul vieții, toate însumează o cantitate uriașă de toxine acumulate în corpul nostru.
Câteva din reacțiile frecvente la parfum se referă la migrene[9], probleme respiratorii, dermatită de contact sau alergii, atacuri de astm.
Mai mult decât atât, în ultimii 20 de ani, alergia la contactul cu parfumurile a devenit o problemă majoră de sănătate la nivel mondial[10], iar mulți oameni de știință corelează acest fenomen cu o creștere constantă a utilizării parfumurilor în cosmetice și produse de uz casnic[11].
Parfumul este considerat acum printre primii cinci alergeni din America de Nord și țările europene[12] și este asociat cu o gamă largă de reacții cutanate, oculare și respiratorii, studiile concluzionând în unanimitate că expunerea cumulată repetată la sensibilizatorii chimici, cum ar fi ingredientele alergene ale parfumului, cresc șansele ca o persoană să se dezvolte simptome alergice mai târziu în viață.
Ca atare, contrar așteptărilor, cea mai mare expunere la poluanți periculoși care afectează sănătatea și starea generală de bine are loc chiar în interiorul casei, o sursă principală a acestor poluanți fiind produsele de consum parfumate obișnuite, cum ar fi odorizantele de aer, produsele de curățare, consumabilele pentru rufe și produsele de îngrijire personală[13]. Unele dintre aceste ingrediente reacționează chiar cu ozonul din aerul din interior, generând mulți poluanți secundari potențial dăunători[14], cum ar fi formaldehida și particulele ultrafine[15].
Din păcate, mulți consumatori nu știu ce ingredient chimic specific poate declanșa sensibilitatea lor la parfum și să le provoace alergia. Cea mai sigură alegere a lor este, deci, să evite cu totul produsele parfumate.
Ce poate să facă un consumator îngrijorat ?
Încercarea de a evita substanțele chimice parfumate este probabil una dintre cele mai dificile provocări moderne ale consumatorilor. Chiar și produsele etichetate ca neparfumate ar putea conține parfum pentru a masca mirosul altor substanțe chimice.
Cu toate acestea, există resurse pentru cumpărătorii care se străduiesc să aibă un stil de viață sănătos, fără parfum, iar selecția de produse fără parfum continuă să crească.
Grupul de lucru american pentru mediu EWG păstrează baze de date despre produse de curățare sigure și produse de îngrijire personală, inclusiv parfumuri. De asemenea, BCPP (Breast Cancer Prevention Partners) încurajează consumatorii să cumpere produse fără parfum de la companii angajate în dezvăluirea produselor chimice, să evite produsele cu parfum sau parfum pe etichetă și să poarte echipament de protecție atunci când lucrează cu produse de curățare parfumate[16].
Totodată, atenție la produsele care prezintă mențiunea „fără miros” (sau „unscented”, în engleză), pentru că această mențiune nu coincide cu cea “fără parfum”!
Fără miros înseamnă, în general, că produsul poate conține substanțe chimice care neutralizează sau maschează mirosurile altor ingrediente, conform Agenția SUA pentru Protecția Mediului (EPA), și nicidecum nu înseamnă că produsul în cauză nu conține materiale de parfumare sau că parfumurile nu sunt utilizate în produs.
Așadar, te sfătuim să alegi cu exigență produsele tale cosmetice, reamintindu-ți că alegând produse fără parfum poți reduce expunerea la substanțe sintetice toxice pentru tine și familia ta.
[1] https://ec.europa.eu/health/scientific_committees/opinions_layman/perfume-allergies/en/l-3/5-exposure-public.htm
[2] https://www.womensvoices.org/fragrance-ingredients/report-unpacking-the-fragrance-industry/
[3] Prins GS. 2008. Endocrine disruptors and prostate cancer risk. Endocr Relat Cancer. 15(3):649-56
[4] https://www.bcpp.org/resource/right-to-know-exposing-toxic-fragrance-chemicals-report/
[5] https://www.ewg.org/sites/default/files/report/SafeCosmetics_FragranceRpt.pdf
[6] Washington Toxics Coalition. 2008. Earliest Exposures http:// watoxics.org/publications/earliest-exposures
[7] Engel SM, Miodovnik A, Canfield RL, Zhu C, Silva MJ, Calafat AM, Wolff MS. 2010 Prenatal phthalate exposure is associated with childhood behavior and executive functioning. Environmental Health Perspectives in press.
[8] https://www.theguardian.com/us-news/2019/may/23/fragrance-perfume-personal-cleaning-products-health-issues#:~:text=Three%2Dquarters%20of%20the%20toxic,chronic%20health%20issues%2C%20including%20cancer.&text=The%20average%20American%20woman%20uses,a%20day%2C%20many%20containing%20fragrance.
[9] Kelman L. Osmophobia and taste abnormality in migraineurs: a tertiary care study. Headache. 2004;44(10):1019–1023.
[10] Scheinman PL. 2000. The fould side of fragrance-free products. J Am Acad Dermatol 42(6): 1087
[11] Jansson, T. and M. Loden, Strategy to decrease the risk of adverse effects of fragrance ingredients in cosmetic products. Am J Contact Dermat, 2001. 12(3): p. 166-9
[12] de Groot, A.C. and P.J. Frosch, Adverse reactions to fragrances. A clinical review. Contact Dermatitis, 1997. 36(2): p. 57-86
[13] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5122698/
[14] Nazaroff W.W., Weschler C.J. Cleaning products and air fresheners: exposure to primary and secondary air pollutants. Atmos. Environ. 2004;38:2841–2865.
[15] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1600-0668.2004.00286.x
[16] https://www.bcpp.org/resource/fragrance/
Foarte bun articolul, o sa am mai multa grija de acum inainte. Asteptam si alte informatii de acest fel.