FRUMUSEȚEA INTERIOARĂ – CE MĂNÂNCI SE VEDE PE PIELEA TA
PARTEA URÂTĂ A INDUSTRIEI DE ÎNFRUMUSEȚARE: top ingrediente de evitat în produsele cosmetice
- 18.02.2021
- 0 comentarii
Legislația UE privind produsele cosmetice conține dispoziții privind utilizarea substanțelor clasificate drept cancerigene, mutagene sau toxice pentru reproducere (substanțe CMR) în produsele cosmetice. În general, utilizarea substanțelor CMR este interzisă, cu excepția cazurilor excepționale.
Cu toate acestea, alegerea unui produs cosmetic sau de îngrijire personală nu mai este un lucru atât de ușor de făcut, datorită multitudinii de ingrediente de natură sintetica folosite la fabricarea acestor produse, dar și aspectelor ce țin de etichetare, coroborate și cu unele lipsuri de natură legislativă.[1]
Deși majoritatea substanțelor sintetice din produsele cosmetice prezintă un risc redus pentru sănătate, unele au fost legate de probleme grave de sănătate, inclusiv cancer, daune reproductive și neurologice și întârzieri în dezvoltare. Substanțele sintetice cosmetice pătrund în organism prin piele, prin inhalare, ingestie și uz intern și prezintă aceleași riscuri ca și produsele sintetice alimentare. [2] Pe lângă riscurile pe care le prezintă ingredientele adăugate intenționat, produsele cosmetice pot fi contaminate cu metale grele, inclusiv arsenic, cadmiu, plumb, mercur și nichel.
Din păcate, industria are o abordare imorală, aducând produse toxice pe piaţă şi eliminându-le doar atunci când reclamaţiile devin tot mai dese[3]. Nu aştepta, totusi, ca produsele tale preferate să nu se mai producă pentru a înceta să le foloseşti.
Etichetele de pe produsele cosmetice şi produse de îngrijire corporală nu trebuie să fie un cod greu de descifrat. Verifică acum ingredientele şi află adevărul despre acestea.
- PARABENII– deși rolul acestora este de a conserva produsele cosmetice și de a le prelungi durata de utilizare, împiedicând dezvoltarea mucegaiului, bacteriilor sau drojdiei în flacoane, efectele lor nocive depășesc cu mult beneficiile pe care le oferă. Parabenii au proprietăți de imitare a estrogenului, hormon secretat de sistemul nostru endocrin, ducând la dezechilibre care stau la baza creșterii riscului diferitelor tipuri de cancer, prin care cel mai frecvent este cel mamar. Aceste substanțe sunt absorbite de piele și au fost depistate în analizele de biopsie ale tumorilor de sân. Parabenii se găsesc din belșug în produse de machiaj, șampoane, săpunuri, deodorante sau geluri de duș. Sunt prezenți, de asemenea, în produsele alimentare și farmaceutice[4].
- FTALAȚII – aceştia afectează plămânii şi pot produce malformaţii congenitale dacă în timpul sarcinii sunt utilizate cosmeticele cu ftalaţi. Aceştia afectează celulele spermatice şi pot provoca feminizarea bărbaţilor. Sistemul hormonal al ambelor sexe este tulburat şi de moscul sintetic, o substanţă care se regăseşte în compoziţia parfumurilor, a săpunurilor sau cremelor.
O cercetare semnificativă asupra impactului ftalaţilor a fost realizată de dr. Shanna Swan, profesor de obstetrică şi ginecologie la Universitatea din Rochester, care a găsit o legătură între această substanţă sintetica şi feminizarea băieţilor. Cercetarea a identificat o legătură clară între expunerea prenatală la ftalaţi şi o distanţă anogenitală (ADG) redusă la bebeluşii masculi, o descoperire ce implică faptul că aceşti bebeluşi sunt susceptibili de a suferi o coborâre incompletă a testiculelor şi o subdezvoltare a penisului. Este interesant de remarcat că aceste modificări au apărut la niveluri de expunere la ftalaţi ce au fost înregistrate la un sfert dintre femeile din Statele Unite[5].
De asemenea, studiile conduse de Harvard School of Public Health au arătat corelația dintre concentrațiile urinare ale metabolitului ftalatului și deteriorarea ADN-ului la sperma umană.[6]
- ETANOLAMINELE(derivaţi ai amoniacului) sunt substanţe prezente în multe produse de larg consum, de la produse cosmetice, produse de îngrijire personală și produse de curățat pentru uz casnic, iar folosirea lor a fost asociată cu apariția tumorilor hepatice.[7]
Săpunurile, şampoanele, gelurile de duş, spumantele de baie, chiar şi produsele pentru copii conţin acest amestec fatal de substanţe (dietanolamină-DEA, trietanolamină-TEA şi monoetanolamină-MEA) care, în contact cu nitriţii care se găsesc în apă, produc nitrozamine precum NDEA (N-nitrozodietanolamină), o substanţă foarte cancerigenă, care afectează în special rinichii şi care este absorbită foarte uşor de piele[8].
Aceste substanţe sunt iritante pentru ochi, afectează foliculul pilos şi cauzează uscarea şi căderea părului. Vezi câteva produse de pe piață care conțin astfel de ingrediente aici.
- FORMALDEHIDA – o substanţă iritantă, cancerigenă, se foloseşte la scară largă sub formă de conservant şi dezinfectant în şampoane, lac de unghii, întăritori pentru unghii şi produse pentru creşterea părului.
Provoacă alergii, ameţeală, dureri de cap şi dureri cumulate.
Este considerată substanță halucinogenă de către IARC (International Agency for Research on Cancer) şi „probabil cancerigenă” de către EPA (Environmental Protection Agency). Prezenţa ei este adeseori mascată, datorită faptului că intră în componenţa altor ingrediente, precum hidantoină, ori surfactanţi, cum ar fi lauril sulfatul de sodiu. Este de asemenea bine de ştiut că produsul mai apare şi sub numele de formalină sau MDM[9].
Este interzisă utilizarea ei în cosmetice și articole de toaletă în Japonia și Suedia; în UE, restricționarea produselor de îngrijire personală și etichetarea sunt necesare pentru produsele care conțin aceste substanțe sintetice; restricții de folosire în anumite concentrații în Canada[10].
Vezi câteva produse de pe piață care conțin astfel de ingrediente aici.
- TRICLOSANUL
Triclosanul este un agent conservant și antibacterian folosit în antiperspirante, săpunuri antibacteriene și paste de dinti. Studiile efectuate pe animale au demonstrat că influențează funcția tiroidiană și există suspiciuni în legătură cu efectul său asupra sistemului endocrin inclusiv la oameni. De asemenea, este suspectat că selectează tulpini bacteriene rezistente la antibiotice[11].
Vezi câteva produse de pe piață care conțin acest ingredient aici.
Lista continuă cu coloranți sintetici, parfum, sulfați, etc, la care ne vom referi în articole viitoare.
Speriați? Vă înțelegem perfect!
Dar cunoașterea este putere – și puteți lua măsuri pentru a înțelege mai bine exact ceea ce puneți pe corp. Gândiți-vă la această listă ca la un punct de plecare pentru oricine este curios să afle mai multe despre ingrediente toxice.
Vă recomandăm să efectuați propriile cercetări cu privire la toate ingredientele de mai sus, apoi să luați o decizie care vi se pare potrivită.
[1] https://www.apc-romania.ro/ro/i-studiu-privind-calitatea-sampoanelor-destinate-bebelusilor-si-copiilor/MzM5LTI2.html
[2] UNL Envtl. Health and Safety, Toxicology And Exposure Guidelines (Jan. 2003), https://ehs.unl.edu/documents/tox_exposure_guidelines.pdf.
[3] https://www.csid.ro/beauty/ingrijire-frumusete/fereste-te-de-substantele-toxice-din-cosmetice-16198548/
[4] https://biocart.eu/10-igrediente-toxice/
[5] https://mama.md/news/zdorove-sport/femeile-absorb-anual-2-3-kg-de-substante-toxice-prin-intermediul-produselor-cosmetice-uzuale-r13490/
[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1253722/
[7] Dodson, R. E., Nishioka, M., Standley, L. J., Perovich, L. J., Brody, J. G., & Rudel, R. A. (2012). Endocrine disruptors and asthma-associated chemicals in consumer products. Environmental health perspectives, 120(7), 935.
[8] https://www.safecosmetics.org/get-the-facts/chemicals-of-concern/ethanolamine-compounds/
[9] https://mama.md/news/zdorove-sport/femeile-absorb-anual-2-3-kg-de-substante-toxice-prin-intermediul-produselor-cosmetice-uzuale-r13490/
[10] https://www.safecosmetics.org/get-the-facts/chemicals-of-concern/formaldehyde/
[11] https://www.andreearaicu.ro/sanatate/ce-ingrediente-din-cosmetice-iti-pot-face-rau/