Iubirea înseamnă siguranță: produsele cosmetice în sarcină

Îngrijirea părintească este o parte extrem de provocatoare, precum și o parte esențială a comportamentului uman. Creșterea unui copil este o mare responsabilitate, care necesită multe eforturi din partea ambilor părinți. Creșterea copilului înseamnă promovarea și susținerea dezvoltării fizice, emoționale, sociale și intelectuale a unui bebeluș de la vârsta copilăriei până la vârsta adultă.

Însă, înainte de toate, îngrijirea copiilor începe încă de la concepție, perioada sarcinii fiind una critică pentru dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a bebelușului.

Sarcina poate fi o perioadă glorioasă, dar poate fi și una aducătoare de anxietate, mai ales când vine vorba de chestiuni de frumusețe. Hormonii îți destabilizează echilibrul obișnuit al pielii, iar strălucirea nou câștigată de unele femei în sarcină ar putea lua formă inversă a unui exces de sebum pentru alte viitoare mămici.

În acest context, problema devine mai presantă, pentru că se pune întrebarea dacă produsele din dulapul tale sunt sigure de utilizat. La urma urmei, nu mai ai doar sănătatea ta la care să te gândești, ci și cea a viitorului tău copil.

Astfel, contaminarea corpului nostru începe chiar înainte de a ne naște, chiar prin placentă și cordonul ombilical. Un studiu de referință al EWG (Environmental Working Group[1]) din 2009, care a testat sângele din cordonul ombilical a 10 bebeluși, a constatat că fiecare dintre ei a fost poluat cu substanțe chimice dăunătoare[2].

Începând din a noua săptămână de sarcină și continuând până la naștere (perioadă cunoscută și sub numele de stadiul fetal), hormonii dirijează dezvoltarea sistemului reproductiv și endocrin (care reglează metabolismul și alte aspecte ale dezvoltării) unui copil. Aceasta este o perioadă foarte sensibilă, deci, și este important să reduceți și chiar să evitați expunerea la posibili compuși care perturbă sistemul endocrin, reproducător și dezvoltarea, în general[3].

Toxicologii au întocmit o listă (în continuă creștere și actualizare) cu câteva sute de substanțe chimice despre care se suspectează că influențează fătul înainte și după concepție. Substanțele chimice care pot influența sănătatea mamei și, la rândul lor, afectează nou-născutul, includ medicamente, produse cosmetice, băuturi alcoolice și nealcoolice, contaminanți pentru alimente și apă și poluanți atmosferici în mediul de lucru, locuințe, clădiri publice și în aer liber.

S-a estimat, astfel, că aproximativ 35% din toate defectele pot fi atribuite fie factorilor genetici și cromozomiali (25%), fie factorilor de mediu (10%). Cauzele a 65% din malformațiile congenitale sunt încă necunoscute, iar unii experți sunt de părere că o majoritate poate fi atribuită substanțelor chimice din mediu[4].

Dezvoltarea prenatală este, așadar, intim legată de ceea ce consumă (alimentar, dar și prin piele) mama.

Produsele cosmetice conțin diverse substanțe chimice (de exemplu ftalați, parabeni, formaldehidă, dioxan, nitrozamină, hidrochinonă, fenol, solvenți organici) și metale grele (de exemplu plumb, mercur, arsenic, cadmiu, crom), care fie se adaugă intenționat produselor cosmetice drept componente de eficacitate, pentru a spori efectul de îngrijire a pielii, fie sunt provenite din materiile prime, materiale auxiliare sau probleme tehnice din timpul procesului de producție[5].

Deoarece majoritatea produselor cosmetice sunt utilizate direct pe piele, substanțele chimice periculoase pot penetra bariera epidermică și astfel pot pătrunde în circulația sistemică a sângelui, așadar haideți să facem o listă a celor mai periculoase ingrediente și a efectelor dăunătoare ale acestora.

  • Retinoizii – Vitamina A este un nutrient crucial pentru imunitate, sănătatea optimă a pielii, a sistemului reproducător și a ochilor. Odată consumat sau absorbit prin piele, corpul îl transformă în retinol.

Unele produse de îngrijire a pielii, cu efect anti-îmbătrânire, utilizează un tip de retinol numit retinoizi, care pot ajuta la ameliorarea acneei și la reducerea liniilor fine. Retinoizii fac acest lucru ajutând celulele de la nivelul suprafeței pielii să se exfolieze mai repede și stimulând producția de colagen pentru a întineri pielea.

Produsele fără prescripție medicală au niveluri mai mici de retinoizi, în timp ce medicamentele eliberate pe bază de rețetă – cum ar fi Retin-A (tretinoin) și Accutane (izotretinoin) – conțin doze mult mai mari[6].

Astfel, retinoizii conținuți în produsele eliberate cu prescripție, cum ar fi Accutane, au fost documentați pe scară largă că ar prezenta un risc de 20 până la 35 la sută de defecte congenitale severe, până la 60 la sută dintre copii prezentând probleme neurocognitive cu expunere in uter[7].

Cantitatea de retinoizi absorbită de produsele topice este probabil mică, iar defectele congenitale au fost corelate la utilizarea de doze mai mari. Cu toate acestea, toți retinoizii sunt contraindicați în timpul sarcinii[8].

  • Parfumul din cosmetice – Deși nu există studii clare care să asocieze utilizarea parfumurilor din cosmetice cu probleme în timpul sarcinii și a alăptării, unii doctori recomandă evitarea lor în primul trimestru de sarcină. Unele parfumuri pot cauza dezechilibre hormonale, așa că utilizarea acestora trebuie să fie făcută cu precauție.

Mai multe despre efectele parfumurilor in cosmetice într-un viitor articol marca ELIXIR H.

  • Ftalații – Ftalații sunt „plastifianți” care fac produsele mai moi și mai puțin vâscoase, așa că se găsesc frecvent în produse cosmetice, în special lacuri de unghii și amestecuri parfumate. Ftalații pătrund foarte eficient în piele și au fost găsiți în urină, laptele matern și țesutul uman.

Ftalații au fost legați de dezvoltarea reproductivă anormală la băieți.[11]

De asemenea, un studiu a arătat că copiii ale căror mame au fost expuse la ftalați în timpul sarcinii au mai multe șanse să aibă probleme cu abilitățile motorii[12], abilitățile pe care le folosim nu doar în sport, ci și în activitățile de zi cu zi, iar un altul a arătat că copiii mamelor expuse în timpul sarcinii au avut probleme cu dezvoltarea limbajului[13].

Chiar dacă este imposibil să eviți în totalitate ftalații, există modalități prin care femeile își pot reduce expunerea. Iată ce recomandă Harvard Medical School (Facultatea de Medicină Harvard – n.n.)[14] :

  • Limitați expunerea la materiale plastice, în special orice obiect cu numărul 3 sau 7 afișat pe ele. Utilizați recipiente din sticlă, ceramică sau metal pentru alimente și băuturi;
  • Încercați să cumpărați alimente care nu sunt comercializate în ambalaje din plastic;
  • Dacă trebuie să folosiți plastic, nu îl folsaosiți în cuptorul cu microunde și spălați-l manual sau în ​​mașina de spălat vase, pentru a limita scurgerea substanțelor chimice;
  • Evitați orice conține parfum, deoarece ftalații sunt utilizați în mod obișnuit la obținerea parfumurilor;
  • Căutați produse cosmetice și personale realizate manual, care nu utilizează substanțe sintetice;

Mai multe despre ftalați într-un articol anterior, marca Elixir H, aici.

  • Parabenii – Parabenii sunt folosiți drept conservanți în produsele cosmetice.

Dacă femeile însărcinate folosesc produse cosmetice care conțin parabeni care rămân pe piele pentru perioade prelungite, acest lucru poate avea consecințe asupra dezvoltării ulterioare a greutății copilului lor. Acest lucru este demonstrat într-un studiu publicat în revista Nature Communications de către cercetătorii de la Centrul Helmholtz pentru Cercetarea Mediului (UFZ) în colaborare cu colegii de la Universitatea Leipzig, Spitalul Universitar Charité din Berlin și Institutul de Sănătate din Berlin (BIH)[15].

Pe baza datelor din studiu, aceștia au reușit să identifice modificările epigenetice care sunt declanșate de parabeni și au arătat că aceștia interferează cu reglarea naturală a sațietății din creier.

Totodată, alte studii[16] au indicat că substanțele chimice endocrine perturbatoare, cum ar fi parabenii, pot provoca anomalii ale organelor genitale, dacă fătul este de sex masculin (datorită activității anti-androgenice), avort spontan recurent, copii cu greutate redusă la naștere.

Mai multe despre parabeni într-un articol anterior, marca Elixir H, aici.

Lista continuă cu triclosan, acidul salicilic, Isotretinoina, hidrochinina, și altele pe care le vom analiza într-un articol viitor.

Câteva sfaturi generale[17] pentru utilizarea produselor de îngrijire personală și a produselor cosmetice în timpul sarcinii:

  1. O sănătate bună este cheia pentru o piele sănătoasă și sentimente de bunăstare.

Prin urmare, concentrați-vă întotdeauna pe o dietă echilibrată hrănitoare, exerciții fizice regulate și beți multă apă. Nu vă bazați numai pe produse cosmetice și de îngrijire personală.

  1. Verificați întotdeauna eticheta cu lista ingredientelor produsului pe care îl utilizați.

Ori de câte ori este posibil, evitați produsele care conțin retinoizi, hidrochinonă, compuși disruptivi endocrini (cum ar fi ftalați, parabeni și triclosan), parfum și metale grele.

  1. Luați în considerare utilizarea de produse naturale sau organice, întrucât trecerea la produse de înfrumusețare cu substanțe chimice reduse s-a dovedit că reduce nivelul sanguin al anumitor substanțe nocive după doar trei zile.[18]

Vă recomandăm, în acest sens, produsele noastre pentru piele sensibilă, ce pot fi utilizate în siguranță și în sarcină : săpun cremă, cremă de ten, unt de corp.

 

[1] Environmental Working Group este o organizație nonprofit americană, specializată în cercetarea și promovarea în domeniile subvențiilor agricole, substanțelor chimice toxice, poluanților apei potabile și responsabilității corporative – www.ewg.org

[2] https://www.ewg.org/research/minority-cord-blood-report

[3] https://www.safecosmetics.org/get-the-facts/whats-in-my-products/people/pregnant-women/

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/nlmcatalog/101016667

[5] Zota AR, Shamasunder B. The environmental injustice of beauty: framing chemical exposures from beauty products as a health disparities concern. Am J Obstet Gynecol. 2017;217:418.e1–418.e6. doi: 10.1016/j.ajog.2017.07.020

[6] https://www.healthline.com/health/pregnancy/pregnancy-safe-skin-care#ingredients-to-avoid

[7] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3602257/

[8] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3114665/

[11] https://www.ewg.org/childrenshealth/23357/5-things-avoid-your-personal-care-products-if-you-re-pregnant-or-trying-get

[12] https://www.sciencedaily.com/releases/2019/02/190221095100.htm

[13] https://edition.cnn.com/2018/10/29/health/phthalate-prenatal-language-development-study/index.html

[14] https://www.health.harvard.edu/blog/something-else-to-avoid-in-pregnancy-phthalates-2019031516224

[15] Beate Leppert, Sandra Strunz, Bettina Seiwert, Linda Schlittenbauer, Rita Schlichting, Christiane Pfeiffer, Stefan Röder, Mario Bauer, Michael Borte, Gabriele I. Stangl, Torsten Schöneberg, Angela Schulz, Isabell Karkossa, Ulrike E. Rolle-Kampczyk, Loreen Thürmann, Martin von Bergen, Beate I. Escher, Kristin M. Junge, Thorsten Reemtsma, Irina Lehmann, Tobias Polte. Maternal paraben exposure triggers childhood overweight development. Nature Communications, 2020; 11 (1) DOI: 10.1038/s41467-019-14202-1

[16] https://www.biomed.cas.cz/physiolres/pdf/2017/66_S305.pdf

[17] https://www.ifwip.org/pregnancy-cosmetics/ (International Forum for Wellbeing In Pregnancy (IFWIP) este o organizație caritabilă înregistrată în Anglia și Țara Galilor (Marea Britanie) și înregistrată la Charity Commission (Marea Britanie)

[18] https://ehp.niehs.nih.gov/doi/10.1289/ehp.1510514

Tag-uri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.